недеља, 3. септембар 2017.

NOVI PROPISI ZA VIŠE BEBA, VEĆA PRAVA ZA MAJKE SA SELA (VIDEO)



Majke koje žive na selu i rade u poljoprivredi do sada nisu imale nadoknadu za vreme porodiljskog bolovanja i druga prava koja imaju zaposlene majke u Srbiji. Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom trebalo bi to da promeni i izjednači ih sa zaposlenim majkama. Osim toga ovaj propis doneće i znatno veće naknade za rađanje dece.

Od kada je svanulo Veronika Tomić je na nogama. Nakon što zbrine stoku, skuva ručak, pospremi kuću, čeka je troje dece da im se posveti. Tako, kaže, puni baterije za naporan rad.

"Odricanja su ogromna, nema odmora, nema bolesti, nema praznika. Podela poslova ne postoji, nema muških i ženskih poslova, svi radimo sve", kaže Veronika.

Žene koje rade na selu uglavnom su, pokazuje praksa, više nego u gradovima, ekonomski zavisne od mušakarca. Tu sliku poljoprivrednica treba da promeni novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

"Sada svaka osiguranica, dakle ona koja je u poljoprivrednom domaćinstvu a najmanje je dve godine pre porođaja imala zdravstveno osiguranje, ona stiče potpuno ista prava kao žena koja radi u privrednom subjektu u javnoj instituciji. Izuzetno je značajno i to da je obuhvat žena do kojih dolaze finansijska sredstva veći. To su pre svega one žene koje rade privremene i povremene poslove najmanje 18 meseci, žene koje su angažovane ugovorom o delu – one se potpuno izjednačavaju sa onim ženama, onim majkama koje su zapravo u stalnom radnom odnosu", objašnjava ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Osim toga, demografi savetuju – kako bi se podstakao natalitet treba da se povećaju finansijska sredstva pri rođenju deteta.

Novi propisi predviđaju: Porodice bi od sledeće godine trebalo da dobiju jednokratnu pomoć za prvo dete od 100.000 dinara. Prema najavama, povećaće se dodaci i za drugo, treće i četvrto dete. Udruženje "Roditelj" imalo je i svoje predloge.

"Za drugo i treće dete nije mnogo podignut limit. Tu je, međutim, jedan od problema na koji smo mi ukazivali, ali nije usvojeno – da se za drugo i treće dete isplaćuju u 12 rata, a ne 24 zato što kada to podelite na 12 rat,a ta mesečna rata ima smisla za sve one potrebe majke kada se porodi, kada dođe dete u kuću", rekla je Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".


Umesto povraćaja PDV-a, novim zakonom predviđena je jednokratna naknada svakom novorođenčetu od 5.000 dinara. Nadležni smatraju da je to rešenje pravičnije nego povraćaj PDV-a.

"Samo oni roditelji koji su se prosto snašli, imali vremena da prikupe račune, da sačekaju malo po redovima, dobijali su povraćaj novca. Sada u ovoj situaciji prosek od ukupne sume novca koja je na raspolaganju biće oko 5.000 dinara za svaku bebu i mislimo zaista da je to neuporedivo korektnije", ističe ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Da se o Zakonu, na Vladi, izjasne resorni ministri očekuje se za nekoliko nedelja, da ga brane pred poslanicima do kraja godine. Od 2018. trebalo bi da se primenjuje.

Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар